Cercul Dansuri Populare

Profesor Radu Pomohaci

Manifestările cultural-artistice ale elevilor constituie un prilej deosebit de a realiza păstrarea şi transmiterea tradiţiilor, obiceiurilor, cântecelor şi dansurilor populare de la o generaţie la alta şi de a consolida în timp identitatea culturală şi spirituală a poporului român.

Educaţia artistică a copiilor reprezintă o preocupare importantă a celor care îndrumă şi conduc această formă de activitate şi care, beneficiind de o sursă inepuizabilă de inspiraţie, au reuşit să redea cu fidelitate, atât prin formele de interpretare cât şi prin lucrările realzate autenticul şi originalul folclorului local.

Varietatea materialului folcloric, a muzicii şi a dansului popular, creează situaţii care permit o cunoaştere complexă a vieţii şi sufletului unui popor. De aceea este de datoria celor ce lucrăm cu copiii să-i familiarizăm, încă de la cea mai fragedă vârstă şi să le dezvoltăm dragostea şi pasiunea faţă de cântecul şi dansul popular.

În activitate profesională desfăşurată în cadrul Clubului Copiilor  din Rădăuţi- prof. Radu Pomohaci și în cadrul Ansamblului profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava – prof. Alexandru Curcuță, am pregătit grupe de elevi cu reale calităţi şi aptitudini  coregrafice, fapt concretizat prin înfiinţarea în anul 1991 a Ansamblului de cântece şi dansuri populare ’’Ciobănaşul’’, formaţie la care aplicăm munca de culegere şi valorificare a  dansului popular bucovinean.

Participând de-a lungul anilor la mai multe manifestări cultural-artistice ale elevilor am dobândit o experienţă ce ne-a îndemnat să adunăm şi să aplicăm preocupările noastre pe linia culegerii, îndrumării şi valorificării folclorului din Bucovina.